W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

poniedziałek, 28 lutego 2011

KACZKA PO BURGUNDZKU / CANARD RÔTI À LA BOURGUIGNONNE



PRZYGOTOWANIE
Spraw jedną kaczkę albo dwie.
Zarumień na gorącym oleju, podlej soja sosem.
W żeliwnym garnku, pod przykryciem obsmaż na tłuszczu małe cebule (w całości) i kawałki solonego boczku lub słoniny.
W tym czasie, natrzyj kaczki czosnkiem (rozgniecionym lub w proszku), pieprzem, solą i ziołami.
Nadziej kaczki pokrojonymi w kawałki: jabłko, seler, pomarańcz, cebula.
Po obsmażeniu cebuli i boczku, odstaw na bok, ale tak żeby nie wystygły.
Na zwolnione w garnku miejsce - włóż kaczki.
Wlej butelkę czerwonego burgunda (np. Beaujolais Villages)
Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny.
Po godzinie dodaj obrane drobne kartofle i pozostałe cebulki z boczkiem.
Duś jeszcze prze 1/2 godz. na średnim ogniu.
Serwuj na półmisku w wianuszku kartofli.
Licz po połówce kaczki na osobę.
******************************************************************************************
WINA:
Czerwone: Barolo, Brunello di Montalcino, Chianti, Côte Rôtie, Côtes de provence, Côtes de Luberon, Hermitage, RPA (Syrah, Cab-Svgn, Cab-Svgn/Merlot), Argentyna (Cab-Svgn, Syrah, Pinot Noir), Australia (Cab-Svgn, Shiraz), Kalifornia (Cab-Svgn, Shiraz, Pinot Noir), Oregon (Pinot Noir), N.Zelandia (Cab-Svgn, Shiraz), Chile (Cab-Svgn, Pinot Noir).
Białe: Australia (Semillion/Sauvignon/Chardonnay), Kalifornia Chardonnay
Musujące: Kalifornia Napa Valley Brut
*******************************************************************************************

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz