W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

sobota, 19 lutego 2011

ŁOSOŚ W LŚNIĄCEJ GALARECIE Z BIAŁEGO WINA / SAUMON EN GELEE AU VIN BLANC



PRZYGOTOWANIE:


1. Spraw rybę w wadze ca. 1,5 kg i odłóż na bok.
2. W stosownym garnku do ryb pichcenia tzn. podłużny, z rusztem w środku, uwarz bulionu:
5-6 niewielkich ryb morskich, 2 butelki białego (najlepiej Aligoté lub Muscadet lub Coteau Champenois), gałązka selera, posiekany na talarki por, 2 cebule, 2 liście laurowe, garść pietruszki.
3. Do bulionu włóż łososia i duś go przez 30 minut.
4. Pozostaw w garnku do ostudzenia, po czym zdejmij skórę i wyjmij ości.
5. Odlej mniej więcej 1/3 pozostałego bulionu, a to co pozostanie sklaruj przy pomocy dwóch białek jajek, ubitych na pianę.
6. Połoz rybę na półmisku i kilkakrotnie, filtrując przez lnianą szmatkę, polewaj ją sklarowanym rosołem
7. Schłodź. Przed podaniem udekoruj np. estragonem itp.
8. Serwuj z chrzanem, chrzanem ze śmietaną, majonezem lub majonezem czosnkowym

KUCHNIA NA WINIE W POLSCE
************************************************************************************
WINA:
Czerwone: Beaujolais Villages
Białe: Monferrato Bianco, Sancerre, Sauvignon Blanc (RPA, Argentyna, Kalifornia, Australia, N.Zelandia, Chile), Vin de Bourgogne,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz