W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

czwartek, 10 lutego 2011

MAKRELE W BIAŁYM WINE MARYNOWANE / MAQUEREAUX MARINÉS AU VIN BLANC


Nadzwyczaj praktyczny i niezwykle smaczny przepis. Zręczna przystawka, która w plastikowym, hermetycznym naczyniu wytrzymuje w lodówce kilka dni bez najmniejszego problemu.






PRZEPIS:
dla 6 osób

# 1 butelka białego wytrawnego (najlepiej Muscadet lub Gros Plant)
# 1/4 l octu winnego
# 1 l wody
# 1 łyżka grubej soli
# 12 ziaren pieprzu
# marchewka w plasterkach
# cebula w plasterkach
# 2 plasterki cytryny
# warzywa garni
# 6 szt. małych, świeżych makreli
# pietruszka do dekoracji przed podaniem

Zagotuj wszystkie ingrediencje, aby stworzyć marynatę.
Spraw ryby i w całości ułóż je w plastikowym naczyniu odpornym na wysokie temperatury i z hermetyczna pokrywką.
Zalej ryby gotującą się marynatą, przykryj naczynie i odstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
Po tym czasie odlej marynatę i podawaj rybki udekorowane starannie pietruszką.
************************************************************************************
WINA:
Białe: Beaune, Chablis, Chitry, Muscadet, Gros Plant, Côte de Beaune, Fixin, Hautes Côtes de Nuits, Hautes Côtes de Beaune, Chardonnay (Australia, Argentyna, Kalifornia, RPA), Meursault, Marsannay, Morey Saint Denis, Navarra, Navarra Crianza, Penedes (Joven, Crianza, Seco), Nuits Saint Georges, Savigny-les-Beaune, Saumur, Vin de Bourgogne,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz