W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

środa, 9 lutego 2011

ŚLEDZIE W WINIE CZERWONYM / HARENGS AU VIN ROUGE


PRZEPIS:
Śledzie np.matjasy w oleju pokrój na średniej wielkości kawałki (2 cm albo coś podobnego) i ułóż na dnie naczynia. Osobiście używam kamiennej (kamionkowej) miski.

Na fajerce postaw garnek w, którym zalej czerwonym wytrawnym (typ: proste bordeaux) cienko pokrojoną cebulę (osobiście najbardziej mi "pasuje" czerwona). Dodaj ("na oko"): ocet balsamiczny, goździki, rodzynki, cukier, jałowiec, liść laurowy, pieprz (cały). Zagotuj.

Po zagotowaniu odstaw do ostudzenia. Po ostudzeniu przelej przez cedzak. Winem zalej śledzie czekające w misce, po czym przykryj je pozostała Ci po przelewaniu cebulą i tym wszystkim co w niej pozostało.

Odstaw do zimnego przynajmniej na jedną noc (musi się "przegryźć).

**************************************************************************************
WINO:
takie samo bordeaux w jakim gotowałeś cebulę (lub nieco wyższe, ale w tym samym stylu).
Białe: Alsace Sylvaner, Bourgogne Aligoté, Pouilly-Fumé, Touraine, Vin de Bordeaux
***************************************************************************************

"Nad jeziorem" WINIARNIA & GOSPODA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz