W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

środa, 9 lutego 2011

HARMONIA WIN I POTRAW





Poniżej prezentujemy wybrane kombinacje win i potraw, tak jak są prezentowane w fejsbukowej grupie STÓŁ:










JAKIE WINO DO:
******************************************************
******************************************************
KURCZAK NA ZIMNO
KURCZAK NA ZIMNO (POULET FROID)
Czerwone:
Alsace Pinot Noir, Sancerre, Anjou, Kalifornia (Merlot, Shiraz), Bergerac
Różowe: Bergerac, Bordeaux Clairet, Côtes de Provence, Sancerre, Tavel
Szampan: Champagne
************************************************************************************
KURCZAK PIECZONY
KURCZAK PIECZONY
Czerwone: Auxey Duresses, Aloxe Corton, Beaune, Chambertin, Chambolle Musigny, Chapelle Chamberti, Charmes Chambertin, Chanti, Chanti Classico, Clos de Tart, Clos de Vougeot, Clos des Lambrays, Corton, Côte Chalonnaise, Côte de Beaune, Côte de Beaune Villages, Côte de Nuits Vi...llages, Gevrey Chambertin, Givry, Hautes Côtes de Beaune, Hautes Côtes de Nuits, La Romanée, La Tâche, Mercurey, Meursault, Monthélie, Morey St Denis, Pernand Vergelesses, Nuits Saint Georges, Pommard, Richebourg, Romanée Conti, Rully, Saint Aubin , Saint Romain, Santenay, Savigny-lès-Beaune, Cab-Svgn (RPA, Argentyna, Australia, Kalifornia, Chile, N.Zelandia), Volnay, Vosne-Romanée, Vougeot, Alsace Pinot Noir, Arbois, Bandol, Beaujolais, Beaujolais Nouveau, Beaujolais Villages, Bergerac, Corbières, Brouilly, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Gaillac, Graves, Mèdoc, Haut Mèdoc, Pauillac, Penedès (Crianza, Reserva, Gran Reserva, Joven), Pomerol, RPA (Cab-Svgn/Merlot, Pinot Noir), Argentyna (Malbec, Pinot Noir), Australia Shiraz, Vin de Bordeaux, Pinot Noir (Oregon, Kalifornia, N.Zelandia), Vin de Corse.
Białe: Chardonnay (RPA, Argentyna, Kalifornia, Australia, Oregon, N.Zelandia, Chile, Vouvray, Alsace (Pinot Gris, Pinot Blanc), Chablis, Meursault, Montrachet, Navarra, Penedès (Crianza, Joven, Seco), Vin de Bourgogne Chardonnay, Vin de Bordeaux
Różowe: Arbois, bandol, Tavel, Côtes de Provence, Marsannay
Białe słodkie: Sauternes, Frascati Amabile
Musujące: Kalifornia Napa Valley (b.), Lambrusco (cz.)
***************************************************************************************
UDZIEC SARNI
Czerwone: Cahors, Saint Emilion, Australia (Shiraz/Mourvèdre, Shiraz/Cab-Svgn), Kalifornia Shiraz/Cab-Svgn/Merlot
************************************************************************************
SZARLOTKA
Białe: Côtes du Jura
Białe słodkie: Saumur
Szampan: Champagne
************************************************************************************
RYŻ CURRY
Białe: Chardonnay (Argentyna, Australia, N.Zelandia, Kalifornia, Chile), Beaujolais, Meursault, Morey st Denis.
Różowe: Coteaux d'Aix en Provence
***********************************************************************************
TATAR
Czerwone: Beaujolais, Bordeaux Superieur, Cahors, Brouilly, Châteauneuf-du-Pape, Chanti Classico, Costières de Nîmes, Coteaux du Tricastin, Côtes de Provence, Hautes Côtes de Nuits, Macon, Saint Emilion, Valdepenas, Valpolicella, Vin de Bordeaux, Vin de Bourgogne, Cab-Svgn/Merlot (Au...stralia), Chile (Malbec, Merlot),
Białe: Alsace Pinot Gris, Bourgogne Aligoté, Chablis, Pinot Grigio,
Różowe: Côtes de Provence, Lirac, Tavel, Bordeaux Clairet
*************************************************************************************

BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI (KOUGELHOPF)

Białe słodkie: Alsace Gewurztraminer, Côtes du Jura
Białe musujące: Côtes du Jura, Crémant d'Alsace
Różowe musujące: Crémant d'Alsace
**************************************************************************************

ŚLEDZIE (HARENGS)
Wędzone:
Białe: Pouilly-Fumé, Entre-deux-Mers, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, Svgn-Blnc/Sémillon (Australia), Sancerre, Frascati Secco, Soave Classico
W śmietanie:
Białe: Alsace Sylvaner, Bourgogne Aligoté, Pouilly-Fumé, Touraine, Vin de Bordeaux
*********************************************************************************************
GĘŚ (OIE)
Czerwone: Beaujolais, Bandol, Barbaresco, Châteauneuf-du-Pape, Côte Rôtie, Gevrey Chambertin, Nebbiolo d'Alba, Shiraz (RPA, Argentyna, Australia), Cab-Svgn/Merlot (RPA), Kalifornia (Pinot Noir, Merlot, Shiraz)
Białe: Vouvray, Bourgogne Aligoté, Sancerre, Mosel Riesling, Crémant de Bourgogne
Szampan: Champagne Brut
**********************************************************************************************
POT-AU-FEU
Czerwone: Beaujolais, Beaujolais Nouveau, Beaujolais Villages Nouveau, Cahors, Côtes du Rhône Villages, Cab-Svgn (RPA, Australia, Argentyna, Kalifornia, Chile), Cab-Svgn/Merlot (RPA), Merlot (Argentyna),
Różowe: Zinfandel, Vin de Corse
Białe: VdP d'Oc Chardonnay
**********************************************************************************************
PASZTET (PÂTÉ)
Czerwone: Alsace Pinot Noir, Beaujolais, Beaujolaos Nouveau, Beaujolais Villages, Macon, Lirac, Graves, Moulin à Vent, Shiraz (Australia, RPA, Kalifornia), Shiraz/Cab-Svgn (Kalifornia), Merlot (kalifornia)
Białe: Alsace (Edelzwicker, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sylvaner), Macon, Graves, Montagny, Petit Chablis, Vouvray, Sancerre
Różowe: Alsace (pinot Noir), Bordeaux Clairet, Vin de Bourgogne, Tavel, Sancerre
Słodkie: Coteaux de Layon, Madera Verdelho, Malaga
**********************************************************************************************
MULE (MOULES)
Białe: Alsace (Pinot Blanc, Sylvaner), Beaujolais, Bourgogne Aligoté, Entre-deux-Mers, Macon, Macon Villages, Muscadet, Muscadet Sévre et Maine sur Lie, Pouilly-Fuissé, Chardonnay/Colombard Blanc (RPA), Chardonnay/Sémillon (Australia), Chardonnay/Sémillon/Riesling (Kalifornia), Sancerre, Mosel Riesling
**********************************************************************************************
RISOTTO
Czerwone: Côtes de Provence, Barolo
Różowe: Bandol, Tavel
Białe: Chassagne Montrchet, Puligny Montrachet, Alsace Gewurztrainer, Hermitage, Chardonnay (Australia, Kalifornia), Sauvignon Blanc (Nowa Zelandia), Sauvignon Fumé (Kalifornia), Gruner Veltliner
**********************************************************************************************
CRÉME BRULÉE
Czerwone: Banyuls
Białe: Rivesaltes
Szampan: Champagne
Białe słodkie: Alsace (Gewurztraminer, Pinot Gris), Jurançon, Montbazillac, Sauternes, Rheingau (Trockenbeerenauslese, Beerenauslese), Tokaj Aszu (3,4,5, 6 Puttonyos, Szamorodni) , Vin de paille.
**********************************************************************************************
MIECZNIK Z GRILLA (ESPADON GRILLÉ)
Czerwone: Côtes de Nuits Villages, Merlot (Argentyna), Cab-Svgn (Australia), Cab-Svgn/Merlot (Australia), Cab-Svgn (Nowa Zelandia), Merlot (Chile)
Białe: Alsace Sylvaner, Châteuneuf-du-Pape, Chenin Blanc (RPA, Chardonnay (RPA, Argentyna, Chile, Australia), Viogner (Kalifornia), Notios Gaia (Grecja), Retsina (Grecja), Sauvignon Blanc (Nowa Zelandia, Chile)
MIECZNIK CARPACCIO (ESPADON CARPACCIO)
Czerwone: Alsace Pinot Noir,
Białe: Alsace Riesling, Graves, Pouilly Fumé, Sancerre, Vernaccia di San Gimignano, Sauvignon Blanc (RPA), Mosel Riesling (Klasik, Kabinett, Spatlese Trocken, Trocken), Sauvignon Blanc (Nowa Zelandia, Chile)
*********************************************************************************************
KASZANKA (BOUDIN)
Czerwone: Beaujolais Villages, Corbiéres, Châteauneuf-du-Pape, Côtes de Provence, Pomerol, Vin de Bourgogne, Dolcetto d'Alba, La Mancha Joven, Malbec (Argentyna), Rioja Reserva
Rózowe: Bandol, Côtes du Rhône Villages, Lirac, Tavel
Białe: Alsace Pinot Gris, Vouvray, Chablis, Syssel
Szampan: Champagne Brut
**********************************************************************************************
FONDUE BOURGUIGNONNE
Czerwone: Auxey Duresses, Givry, Rully, Beaujolais, Beaujolais Villages, Chiroubles, Côte Chalonnaise, Côte de Beaune, Côte de Brouilly, Côtes du Rhône, Côtes du Ventoux, Côtes de Provence, Hautes Côtes de Nuits, Pernand Vergelesses, Saumur, Malbec (Argentyna), Malbec/Merlot (Argentyna), Shiraz (Australia)
Białe: Château - Chalon
Różowe: Côtes de Provence, Vin de Bourgogne
**********************************************************************************************
FILETY Z PSTRĄGA (FILETS DE TRUITE)
Białe: Alsace Riesling, VdP Pays des Côtes de Gascogne, Mâcon, Mâcon Villages, Mâcon Villages Nouveau, Mâcon Supérieur, Chardonnay (Kalifornia), Cahrdonnay (Oregon), Sauvignon Blanc (RPA), Rheingau Riesling Spatlese Trocken, Rheingau Riesling Trocken, Chardonnay (Australia)
**********************************************************************************************
BAKŁAŻANY FASZEROWANE (AUBERGINES FARÇIES)
Czerwone: Aloxe Corton, Chambolle Musigny, Côte Rôtie, Châteauneuf-du-Pape, Côtes de Provence, Hermitage, Nuits Saint Georges, Pommard, cab-svgn/shiraz (Australia), cab-svgn/shiraz/malbec (Australia), cab-svgn/grenache (Australia), cab-svgn/merlot/syrah, (Kalifornia),
Różowe: Bandol, Lirac, Côtes de Provence, Tavel, Coteaux du Languedoc
**********************************************************************************************
GRZYBY (CHAMPIGNONS)
Czerwone: Graves, Collioure, St Chinian, Pinot Noir (RPA)
Białe: Alsace Pinot Gris, Beaune
**********************************************************************************************
KILKA MIĘDZYNARODOWYCH STANDARDÓW
• Paella: Rioja, Sangrie de Toro
• Pasta, pizza: Chianti, Riserva Gattinara, Barbera, Valpollicela
• Owoce morza: Verdicchio, Chablis
Łosoś z grilla: oregoński pinot noir, chablis
• Tarta cebulowa: Rulander, Traminer
• Quiche: Côtes-de-Toul, kalifornijski Riesling
• Fondue: takie samo wino jakie jest bazą dla fondue np. Alsace blanc sec, Arbois Blanc, Apremont, Fendant du Valais, blanc de Neuchâtel
**********************************************************************************************
ANTRYKOT (ENTRECÔTE)
Czerwone: Gevrey-Chambertiin, Volnay, Hautes Côtes de Nuits, Vosne-Romanée, Morey St Denis, Auxey-Duresses, Beujolais, Beaujolais Noveau, Sancerre, Bordeaux Superieur, Médoc, Haut Médoc, Graves, Bandol, Corbières, Costières de Nîmes, Châteauneuf du Pape, Cab-svgn (Australia Wsch), Pin...otage (RPA), Cab-svgn (Chile), Cab-svgn (Argentyna), Shiraz (Australia), Donauland St Laurent Altenberg, Donauland Dornenvogel
**********************************************************************************************
PAELLA
Czerwone: Robera del Duero Crianza, Rioja Crianza, Rioja Reserva, Tempranillo (Argentyna), Vind ePays d'Oc Syrah, Vin de Pays d'Oc Merlot, Carménère (Chile),
Białe: Alsace Pinot Blanc, Bourgogne Aligoté, Entre-Deux-Mers, Muscadet, Graves, Rioja Crianza, Sancerre
Różowe: Bardolino Chiaretto, Collioure, Gris de Boulaouane
**********************************************************************************************
KILKA FRANCUSKICH STANDARDÓW
do łososia: Sancerre lub Pouilly-Fumé
do ostryg: Muscadet, Sylvaner, Entre-deux-Mers
do foie gras: Sauternes
do zup: Beaujolais, Cahors
do mięs: Gigondas lub Côtes-de-Nuits
do pieczonego drobiu: Brouilly, Vosne-Romanée
do serów: Médoc lub Saint-Émilion
do deserów [z kremem]: szampan demi-sec lub Sauternes
do café i pousse-café: Cognac lub Armagnac lub marc [w zależności od regionu]
**********************************************************************************************
JAJECZNICY
Czerwone: Beaujolais
Białe: Chardonnay (Kalifornia), Hermitage, Chardonnay Verdelho (Australia Pd Wsch), Chardonnay (Australia Pd Wsch, stan Wiktoria i N.Pd. Walia)
**********************************************************************************************
DZIKA KACZKA
Czerwone: Aloxe Corton, Barbaresco, Barolo, Graves, Haut Médoc, Médoc, Saint Emilion, Saint Emilion Grand Cru, Sangiovese di Romagna, Nebbiolo d'Alba, syrah (RPA), cab-svgn/merlot (RPA), malbec (Argentyna), cab-svgn (Argentyna), Saint Laurent Altenberg
**********************************************************************************************
DO ŻEBEREK (z grilla)
Czerwone: Brouilly, Beaujolais Villages, Corbiéres, Côtes du Rhône Villages, Malbec (Argentyna)
Różowe: Alsace Pinot Noir, Bandol, Marsannay, Sancerre
Białe: Alsace Pinot Blanc, Alsace Riesling, Alsace Sylvaner, Entre-deux-Mers, Pouilly-Fuissé, Maçon Villages
DO ŻEBEREK (duszonych)
Czerwone: Maçon Villages, Beaujolais Villages, Brouilly
Różowe: Côtes de Provence, Masannay
Białe: Alsace Pinot Blanc, Alsace Riesling, Alsace Sylvaner, Maçon Villages, Rhein Riesling Kabinett
**********************************************************************************************
NALEŚNIKÓW (CRÊPES)
Czerwone: Banyuls VDN
Białe: Vin Jaune, Ste Croix du Mont Blanc , Pineau des Charentes VDN,
Champagne: Blanc de blancs Brut
**********************************************************************************************
DESERY
Prawdziwym dylematem jednak jawią się być, desery, a w szczególności bardzo słodkie desery, takie jak crème brulée, île flottante czy też desery czekoladowe.
Jak to często bywa, są tutaj dwie szkoły, a mianowicie:
1. Podawać wina, które są zdecydowanie słodsze od deseru, bowiem w przeciwnym wypadku słodkość i „bogatość” deseru może zdominować samo wino, które wydawać się będzie wówczas wręcz zbyt lekkie i wręcz gorzkie. Winami spełniającymi te trudne warunki są sauternes, ice wine, beerenauslese, madera
2. Druga natomiast szkoła powiada: W OGÓLE NIE łączyć win z deserami. Ma to swoje logiczne uzasadnienie, bowiem żołądek biednego konsumenta zmuszony jest niejako stoczyć, pod koniec obfitego [z reguły] posiłku, prawdziwą wojnę. Otóż każe mu się wówczas strawić bardzo słodki deser i jeszcze słodsze wino. Too much ! Wyznawcy tej teorii z pełnym przekonaniem twierdzą, iż w.w. słodkie wina najlepiej smakują jako aperitif, albo na sam koniec wieczoru, już po zakończonym posiłku - do kawy i cygara, jako, digéstif.
Bo przecież kawa i cygaro to też danie....
**********************************************************************************************
CARPACCIO Z WOŁOWINY
Czerwone: Bandol, Vin de Bourgogne, Malbec (Argentyna), Brouilly, Chianti Classico, Costiéres de Nîmes, Merlot (Chile), Saint Emilion, Savigny lés Beaune
Różowe: Béarn, Bordeaux Clairet, Côtes de Provence, Faugères, Lirac, VdP d'Oc
Białe: Bourgogne Aligoté, Pinot Grigio (Włochy), Alsace Gewurztraminer, Chablis, Champagne Blanc de Blancs Brut, Vin de Bordeaux
**********************************************************************************************
LASAGNE
Czerwone: Chinon, Coteaux du Languedoc, Pinotage (RPA), Syrah / Cab-Svgn (Australia Pd-Wsch), Blaufrankisch Resereve, Cab-Svgn (Chile).
**********************************************************************************************
ROSTBEFU (ROASTBEEF)

Czerwone: Côtes du Rhône, Navarra Reserva, Rioja Gran Reserva i Reserva, Cab-Svgn (Australia Pd-Wsch, Kalifornia, Chile), Volnay, Vosne-Romanée, Zweigelt Rubin Rouge (słodkie !)
**********************************************************************************************
WESELNEGO TORTU
Białe, musujące: Asti
**********************************************************************************************
AVOCADO Z KREWETKAMI
Białe: Sauvignon Blanc (Nowa Zelandia), Chardonnay (Kalifornia), Sancerre, Pouilly Fumé, Muscadet, Picpouls de Pinet, Coteaux de Languedoc, Chablis, Mâcon
Różowe: Vin de Pays d'Oc Grenache
**********************************************************************************************
SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE
Czerwone: Beaujolais, Beaujolais Nouveau, Bordeaux Superieur, Mâcon, Mâcon Superieur, Vin de Bourgogne, Ajaccio
**********************************************************************************************
SŁONINY (ROLLEDARD)
Białe: DOCG Ramandolo
**********************************************************************************************
WOŁOWINA 3 SMAKI
Białe: Côtes du Jura
**********************************************************************************************
PĄCZKÓW
Białe: Pineau des Charentes, VDN
**********************************************************************************************
TARTY Z CZERWONYMI OWOCAMI (TARTE AUX FRUITS ROUGES)
Szampan: Blanc de Blancs, Brut
Białe: Alsace Sylvaner, Crémant d'Alsace, Alsace Muscat, Muscat de Frontignan,
Różowe: Cabernet d'Anjou, Crémant de Loire
**********************************************************************************************

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz