W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

poniedziałek, 14 lutego 2011

UDZIEC SARNI NA GERMAŃSKĄ MODŁĘ / GIGUE DU CHEVREUIL A L'ALLEMANDE


Nie tylko we Francji i nie tylko w Burgundii pichci się w winie. Germańska kuchnia też nie od parady.

Zum teufel !


Czas przygotowania 45 min.
Czas marynowania: 24 godz.
Czas pichcenia: ok. 1 godz.

PRZEPIS:
# udziec sarni ok. 2,5 kg
# 1 l białego wytrawnego
# 2 marchewki
# 2 cebule
# 2 liście laurowe
# 3 g tymianku
# sól, pieprz do smaku
# 100 g smalcu lub masła
# szklanka białego wytrawnego
# 1/2 l śmietany
# garść natki pietruszki

WYKONANIE:
# spraw mięso
# zanurz do marynaty (białe wino, warzywa, zioła, pietruszka, sól, pieprz) na 24 godz.
# po tym czasie osusz i posmaruj smalcem lub masłem, tak aby mięso stało się tłuste, do starej marynaty dodaj szklankę wina i oblej tym mięso
# duś przez godzinę podlewając od czasu do czasu sosem z dna gara
# pod koniec, zmniejsz ogień pod fajerką i dodaj śmietanę
# oblej całość sosem
# najlepiej smakuje podane z gorącymi kasztanami..............jak na placu Pigalle

**********************************************************************************
WINO:
Czerwone: Cahors, Saint Emilion, Australia (Shiraz/Mourvèdre, Shiraz/Cab-Svgn), Kalifornia Shiraz/Cab-Svgn/Merlot
********************************************************************************
KUCHNIA "NA WINIE" (W POLSCE)
DANIE JEST AFRODYZJAKIEM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz