W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

czwartek, 10 lutego 2011

ZUPA CEBULOWA / SOUPE à L'OIGNON


Tajemnicą dobrej zupy cebulowej jest jej podstawa, a więc rosół. Zapomnij więc o jakichkolwiek kostkach rosołowych typu Winiary czy też inne Knorry, tylko postaraj się zrobić taki sam rosołek jak to kiedyś robiła babcia (mięsko lub kurczaczek + "warzywa na rosół").

PRZEPIS:
# Starannie uwarz rosołu jak "u babci"
# Obierz i pokrój w plastry sporo cebuli. Sporo tzn. mniej więcej tyle żeby plastry wypełniły ze sporym czubkiem głęboką patelnię
# na patelni owej smaż na oleju, uprzednio dodanym, plastry cebuli, aż do momentu kiedy zaczną się rumienić. Ale nie dłużej !
# w tym czasie podgrzewaj rosół
# kiedy cebula zacznie się rumienić, zwiększ ogień pod fajerką, tak żeby była ona silnie gorąca
# posyp zwykłym cukrem (3 - 4 łyżki) i mieszaj do momentu kiedy cukier nie zacznie się karmelizować
# kiedy uzyskasz miodowy kolor, to całą zawartość patelni przesyp do (stojącego obok) garnka z gorącym rosołem, wymieszaj
# dodaj białego wytrawnego wina (np. bourgogne aligoté albo niskie bordeaux) nie mniej jak 3/4 butelki
# ponadto dodaj 2-3 liście laurowe, trochę gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej), kilka ziaren pieprzu
# po doprowadzeniu do zagotowania, zmniejsz i ogień i podgrzewaj przez ok 1 godzinę
# nalej zupę do kamiennych miseczek, na jej powierzchni połóż gorącego tosta i posyp, w miarę obficie, łatwo rozpuszczalnym serem (np. gruyére)
# miseczki wstaw do goracego piekarnika i podgrzewaj do czasu, az ser nie roztopi się
# podawaj zawsze bardzo gorącą
*************************************************************************************
WINA:
Czerwone: Beaujolais Villages, Coteaux du Languedoc, Vin de Bordeaux
Białe: Alsace (Gewurztraminer, Sylvaner, Pinot Blanc), Bourgogne Aligoté, Beaujolais, Macon Villages, Australia Chardonnay/Verdelho, Vin de Savoie, Vinho Verde
*************************************************************************************
"Nad jeziorem" WINIARNIA & GOSPODA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz