W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

czwartek, 10 lutego 2011

KURA W WINIE / COQ-AU-VIN


Ilekroć Francuzi chcą dokuczyć Amerykanom, opowiadają z prawdziwą lubością o turystach amerykańskich, którzy po zamówieniu w restauracji coke-au-vin zamiast coli z winem otrzymują coq-au-vin, kurę w winie






Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).

PRZEPIS:
# kura lub kogut (ewentualnie spory kurczak)
# 200 g chudego wędzonego boczku
# duża cebula
# duża marchewka
# ząbek czosnku
# 2 łyżki masła
# olej słonecznikowy
# łyżka mąki
# butelka burgunda
# listek laurowy
# 2 gałązki tymianku
# łodyżka selera naciowego
# kilka łodyżek natki pietruszki
# 300 g małych pieczarek
# 200 g małych cebulek
# 2 kostki bardzo czarnej czekolady

Kurę umyjesz w zimnej wodzie, osuszysz papierowym ręcznikiem i pokroisz w kawałki.
Boczek kroisz w kostkę. Cebulę, marchewkę i czosnek obierasz.
Na dużej i głębokiej patelni
rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzuć boczek i całą, nie pokrojoną, cebulę. Smaż, co jakiś czas mieszając i odwracając cebulę, aż wszystko będzie rumiane. Wyjmij co się da, łyżką cedzakową i odłóż na bok.
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć kawałki kury i obsmażaj ze wszystkich stron na mocno rumiano. Solisz i oprószasz mąką. Smaż jeszcze minutę, mieszając, po czym wlewasz wino. Dodajesz boczek wraz z cebulą, marchewkę i czosnek.
Listek laurowy, tymianek, seler i łodyżki natki myjesz i związujesz białą nitką. Wkładasz do rondla, i pod przykryciem dusisz kurę przez 2 i pół godziny.
Pieczarkom odetnij nóżki i oczyść.
Cebulki na minutę do wrzątku, przelać zimną wodą i obrać.
Na patelni rozgrzej resztę masła z łyżką oleju, wrzuć pieczarki i cebulki. Smaż
na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się ładnie zarumienią. Kiedy kura będzie już uduszona, dodaj ją do sosu z pieczarkami i z cebulkami. Dusisz jeszcze 5 minut, po czym przekładasz kawałki kury na ogrzany półmisek.

Z garnka wyjmujesz bukiecik ziół, dużą cebulę i marchewkę. Do sosu dodajesz czekoladę, mieszasz, żeby się rozpuściła i sprawdzasz, czy sosu nie trzeba doprawić. Na pewno trzeba dodać sporo świeżo zmielonego pieprzu. Sosem polewasz mięso, rozkładając równomiernie boczek, cebulki i pieczarki.
Najlepsza z makaronem lub młodymi ziemniakami.
RADA: Żeby uzyskać rzeczywisty smak coq-au-vin, pamiętaj, iż "kura to ma być kura". Nie podpieraj się więc broń Boże substytutami, typu piersi z kurczaka, "sklepowe" kurczaki itp. Wybierz się na targ albo inny bazar i drogą kupna nabądź prawdziwą kurę "od baby".
**********************************************************************************
WINA:
Czerwone: Vin de Savoie, Auxey Duresses, Aloxe Corton, Bandol, Barbaresco, Barolo, Beaune, Chambolle Musigny, Châteauneuf-du-Pape, Coteaux du Tricastin, Gevrey Chambertin, Fixin, Fitou, Hautes Côtes du Beaune, Monthélie, Rully, Saint Emilion, Morey St Denis, Pommard, Nebiolo d'alba, Pernand Vergelesses, Nuits Saint Georges, Santenay, Sancerre, Shiraz (RPA, Australia, Argentyna), Pinot Noir (Kalifornia, Oregon), Cab-Svgn Chile, Merlot Chile, Vosne Romanée, Volnay
Białe: Alsace (Pinot Blanc, Riesling), Arbois, Vin Jaune, Beaujolais
Rózowe: Arbois
***********************************************************************************
KUCHNIA "NA WINIE" (W POLSCE)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz