W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

czwartek, 10 lutego 2011

JAJKA EN MEURETTE / ŒUFS EN MEURETTE


Œufs en meurette (jajka en meurette) to zaiste kanon tak tradycyjnej kuchni burgundzkiej, jak i "kuchni na winie" z prawdziwego zdarzenia.

PRZEPIS:

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 btl czerwonego burgunda
2 gałązki tymianku
50 g masła (nie może być prosto z lodówki)
50 g mąki
6 tostów
150 g boczku wędzonego pokrojonego w słupki
4 duże jajka (muszą być bardzo świeże, w temperaturze pokojowej)
200 g pomieszanych sałat

To jest bardzo znany przepis, który powstał podobno w czasie Rewolucji Francuskiej. Tylko od razu uprzedzam, gotowanie jajek w koszulkach wymaga trochę wprawy.

1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. Do garnka wlej wino (możesz rozcieńczyć wodą). Dodaj cebulę i czosnek oraz listki tymianku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 25 minut.
3. Ugnieć rękami mąkę z masłem.
4. Obkrój skórkę z tostów, a kromki podpiecz w tosterze.
5. Na patelni podsmaż boczek.
6. Przygotuj jajka w koszulkach: najpierw jajko wbij do małej miseczki – bardzo ostrożnie, żeby nie naruszyć żółtka. Potem zanurz delikatnie jajko w wywarze (w miejsce z którego w garnku tworzy się najwięcej bąbelków). Łyżką cedzakową delikatnie nakładaj białko na żółtko, żeby dokładnie je otuliło.
7. Przełóż jajko po 2 minutach na ręcznik papierowy. Powtórz z resztą jajek.
8. Do garnka z winem dodaj stopniowo masę z masła i mąki. Cały czas mieszaj trzepaczką. Przecedź przez sitko do innego garnka. Podgotuj, dopraw solą i pieprzem.
9. Na talerzu ułóż sałatę, skrop oliwą, ułóż na wierzchu grzankę, na grzance jajko i polej sosem winnym. Posyp boczkiem. Podawaj od razu.

Zrazu wydaje się trudne i nieco zbyt skomplikowane, ale tak jest tylko za pierwszym razem. Naprawdę.
*************************************************************************************
WINA:
Czerwone: Brouilly, Arbois, Alsace Pinot Noir, Vin de Bourgogne, Lirac, Faugères
Różowe: Faugères
*************************************************************************************
KUCHNIA "NA WINIE" (W POLSCE)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz