W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

wtorek, 15 marca 2011

HALÀSZLÉ - WĘGIERSKA ZUPA RYBNA


PRZYGOTOWANIE
Spraw karpia ca. 2kg
Dokładnie umyj i podziel na dzwonka
Ok.2/3 tzn najlepsze kawałki odłóż do lodówki
Całą resztę tj. razem z łbem i płetwami, zalej 3/4 butelki czerwonego (np.Egri Bikaver)
Gotuj ok. 1/2 godz
W tym czasie, przygotuj garni bourguignonne, odstaw do piekarnika, coby nie ostygło
Następnie mięso ryby oddziel od ości, płetw, łba i dalej gotuje rozdrobnione dodając włoszczyznę.
Do garni dodaj posiekane: czerwoną paprykę, cebulę i pomidora (bez skórki)
Podsmaż to razem na patelni i dodaj do wywaru.
Rezultat przypraw stosownie do swojego smaku, najlepsza do tego jest oryginalna węgierska, ostra pasta paprykowa, jeśli jej nie masz, możesz śmiało zastąpić papryką w proszku np. z dodatkiem czuszki.
Na 10-15 min. przed podaniem wrzuć do wywaru dzwonka karpia, te z lodówki.
Gotuj tak by się nie rozpadły.
Podawaj kawałki na głębokich talerzach, zalewając zupą.
*********************************************************************************************
WINO
Czerwone: Egri Bikavér

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis myślę, że warto go wysłać na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń