W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

piątek, 18 marca 2011

ANDOUILLETTES W SOSIE MUSZTARDOWYM / ANDOUILLETTES À LA MOUTARDE AU CHABLIS DEFAIX


Andouillettes to francuska specialité , niestety niedostępna w Polsce. Jest to po prostu kiszka podrobowa. Można ją śmiało w tym przepisie zastąpić np. naszą, białą kiełbasą.

PRZYGOTOWANIE
Zagotuj 3-4 szalotki w 1/2 l Chablis.
W tym czasie zarumień na kurzym demi-glace i maśle andouillettes, albo lekko zgrilluj.
Tak przygotowane andouillettes, wrzuć do garnka z winem i szalotkami.
Gotuj odkryte przez ca. 20 min.
Wyjmij andouillettes i włóż do ciepłego piekarnika coby nie ostygły, albo zawiń w folię alu.
Do sosu dodaj ca. 250 g Moutarde de Dijon, dalej gotując mieszaj przez 5 min.
Dodaj gęstej śmietany (ca.500 g) i kurzy demi glace (ca. 1/4 l)
Gotuj dalej, aż sos stężeje (ok. 5 min.).
Dopraw solą i pieprzem podług swoich smaków.
Andouillettes (ew. białą kiełbasę) podawaj polane przygotowanym sosem, razem z pieczonymi kartoflami (lub z frytkami) i pieczarkami z patelni.

ZRÓDŁO:
LA CUISINE AU VIN

**********************************************************************************************
Białe:
Chablis Premier Cru Vaillon 1999 Daniel-Etienne DEFAIX, Chablis Grand Cru, Chablis, Vin de Bourgogne
**********************************************************************************************

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz