W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

wtorek, 29 marca 2011

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z GRILLA


PRZYGOTOWANIE
Po myciu i osuszeniu, pokrój polędwiczki na grube plastry.
Włóż do głębokiego naczynia (najlepiej kamienne), zalej czerwonym wytrawnym (np. Beaujolais Villages), dodaj trochę oliwy z oliwek i zgniecionego czosnku.
Wstaw na noc do lodówki.
Potnij grubo i rozgnieć włoskie orzechy. Pieprz potłucz na grubo. Wymieszaj, dodając drobno posiekanego tymianku.
Wyjmij mięso z zlewy. Osusz papierem. Posmaruj z obu stron Moutarde de Dijon.
Obtocz mięso w panierce orzechowo-tymiankowo-pieprznej.
Wrzuć na ruszt lub grilla (4-6 min z każdej strony).
Posól przed podaniem.

GOTOWE
*************************************************************
WINA
Czerwone: Santenay, Cahors, Côtes du Rhône Nouveau, Graves, Mercurey, Pomerol, St Emilion, RPA (Pinotage, Syrah, Pinot Noir), Argentyna (Cab-Svgn, Malbec, Pinot Noir, Syrah), Australia (Shiraz, Cab-Svgn, Pinot Noir), Kalifornia (Shiraz, Pinot Noir), Chile (Carmenere, Merlot, Cab-Svgn0
Białe: Alsace Pinot Gris, RPA (Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc), Chardonnay (Argentyna, Kalifornia, Nowa Zelandia, Oregon).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz