W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

wtorek, 29 marca 2011

FLAMBIROWANE KREWETKI PO PROWANSALSKU / CREVETTES FLAMBÉES À LA PROVENÇALE



PRZYGOTOWANIE
Po uprzednim umyciu krewetek w skorupkach, rozłóż je na gorącym grillu.

W czasie grillowanie podlewaj białym wytrawnym i smaruj masłem czosnkowym z ziołami.

Natychmiast po zgrillowaniu, podlej armaniakiem (może być brandy) i podpal.Podawaj płonące.

Gotowe.
*************************************************************
WINO
Rożowe: Bandol

KURSY KUCHNI PROWANSALSKIEJ W PROWANSJI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz