W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

piątek, 15 lipca 2011

RISOTTO ZE SZPARAGAMI DUSZONYMI W BIAŁYM WINIE




Stosowne składniki i ingrediencje:

1 pęczek zielonych szparagów
1 torebka ryżu
1/3 btl białego wytrawnego
1 biała cebulka
oliwa z oliwek
1/2 litra bulionu warzywnego
sól i świeży pieprz


Preparowanie:

Po odcięciu twardych końcówek, szparagi umyj starannie i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oliwy. Do cebuli rzeczonej, dodaj czekające kawałki szparagów. To wszystko podlej białym wytrawnym o silnie zaznaczonej kwasowości (najlepiej Riesling, Bourgogne Aligoté, Chardonnay albo podobne).

Duś kilka minut na wolnym ogniu.

Dodaj ryż i podlewaj stopniowo gorącym bulionem tak aby ryż wchłonął cały bulion. Powtarzaj to, aż do momentu kiedy ryż będzie al dente (15 -20 min.) Dopraw pieprzem i solą.

Gotowe !

WINO:
*****

BIAŁE: Pouilly Fuissé, Kalifornia Sonoma County (Chardonnay/ Sémillon/Chardonnay/Riesling)
RÓŻOWE: Côtes de Provence
SŁODKIE: Vin de Suisse Muscat du Valais

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz