W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

wtorek, 5 lipca 2011

MAKOWA RYBKA W BIAŁYM WINIE


2 filety soli
5 łyżek musztardy Dijon
przyprawa do ryby
1 jajko
250 ml mleka
6 łyżek maku
300 g mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 niewielki brokuł
1 niewielki kalafior
6 marchewek
3 łyżki oliwy z oliwek
8 łyżek białego wina

Filety pokroić na niewielkie kawałki, posmarować musztardą, a następnie posypać je przyprawą do ryby i odłożyć na czas przygotowania panierki. Do roztrzepanego jajka dodać mleko, mak, mąkę, sól, pieprz i mieszać do czasu uzyskania jednolitej gęstej konsystencji. Kawałki rybki zanurzać delikatnie w masie makowej i układać na rozgrzanej, i natłuszczonej patelni. Smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony pod przykryciem. Warzywa pokroić na części, marchewki zetrzeć. Wrzucić je do wrzątku i gotować do czasu, gdy będą miękkie. Następnie odcedzić warzywa i ułożyć na talerzu. Oliwę z oliwek wymieszać z białym winem i gotowe.

Przepis zawdzięczamy uprzejmości Pauli Szulc MAKOWA RYBKA

Serdecznie dziękujemy.

WINA
*******
BIAŁE: Alsace Pinot Gris, Meursault, Côtes de Provence, Chablis, Puligny Montrachet, Vin de Bordeaux, Sauvignon Blanc (Nowa Zelandia), Chardonnay (Chile), Côte Chalonnaise, Châteauneuf du Pape, Crozes Hérmitage, Hérmitage

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz