W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

czwartek, 19 maja 2011

PIJANA PSZCZOŁA



Wlej 300 ml białego wytrawnego do garnka, dodaj miód, cukier waniliowy i skórkę otartą z umytej i sparzonej cytryny.

Gotuj na malutkim ogniu około 5 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. W oddzielnej misce ubij 3 jajka. Stopniowo dolewaj do nich gorące wino z miodem, nie przerywaj przy tym ubijania. Gotową masę wlej do 4 żaroodpornych miseczek i ustaw w naczyniu do gotowania na parze.

Przykryj i gotuj około 15 minut, aż powierzchnia kremu się zetnie. Następnie posyp skórką cytrynową. Przykryj miseczki i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Innymi słowy: Krem z miodzia i wina...............miodzio:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz