W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.

Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.

wtorek, 2 sierpnia 2011

KRÓLIK W BIAŁYM WINIE / LAPIN AU VIN BLANC


Przepis i zdjęcia są autorstwa Patrick MacLart, Chassagne Montrachet, Burgundia. Patrick jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych krytyków winiarskich Burgundii.




INGREDIENCJE:


Zgrabną, azaliż nie zbyt pokaźna tuszka królicza, świeży rozmaryn i tymianek, trochę oregano, dwie kostki rosołowe, szalotki, małe cebule,kartofle...jak na obrazku



Królika na brytfankę, trochę oleju i do gorącego piekarnika. W miarę dochodzenia mięska, dodaj gałązki świeżych ziół. Kiedy mięso jest już lekko podpieczone (złotawe).....



Obficie oblej białym wytrawnym (np. Aligoté, Bourgogne Blanc itp), dodaj bulionu, cebule, szalotki i pozostaw w gorącym piekarniku coby wszystko stosownie doszło.




Na pół godziny przed końcem pieczenia wrzuć grubo pokrojone, posypane oregano i posolone kartofelki




Kiedy ziemniaki staną się miękkie, a króliczek odpowiednio soczysty, podawaj....jak na obrazku.

Bon appétit !



WINO:

CZERWONE: klasyczne, wysokie bordeaux

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz