W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.
Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.niedziela, 13 lutego 2011
PORY ZAPIEKANE W CZERWONYM WINIE I SERZE / POIREAUX AU VIN ROUGE ET FROMAGE
To jest zdecydowanie nasz ulubiony przepis kuchni "na winie" bowiam nie tylko, że jest super prosty w wykonaniu, nadzwyczaj smaczny, to na dodatek tego wszystkiego jest nad wyraz skutecznym.....afrodyzjakiem !
PRZYGOTOWANIE:
Ułóż swieże, prosto z targu, pory w szklanym, żaroodpornym naczyniu, zalej butelka czerwonego (polecane Beaujolais Villages), przykryj łatwo rozpuszczalnym serem (np. gruyére), zapiekaj w gorącym piekarniku do miękkości. Dla wzmocnienia efektu "afrodyzjakalnego" rzeczonego dania, przed podaniem możesz śmiało posypać na ten przykład bazylią lub estragonem
***************************************************************************************************************************WINA
Czerwone: Vin de Bordeaux, Beaujolais Villages, Anjou, Arbois, Chinon, Saumur, Saumur-Champigny, Penedes (Crianza, Joven, Reserva,Gran Reserva)
Białe: Graves, Vin de Savoie, Alsace (Pinot Blanc, Riesling, Sylvaner), Sauvignon Blanc (RPA, N.Zelandia, Kalifornia, Chile), Chardonnay (Kalifornia, RPA, N.Zelandia, Argentyna, Chile)
*************************************************************************************
KUCHNIA NA WINIE W POLSCE
DANIE JEST AFRODYZJAKIEM
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz