Przepis i zdjęcia są autorstwa Patrick MacLart, Chassagne Montrachet, Burgundia. Patrick jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych krytyków winiarskich Burgundii.

INGREDIENCJE:
Zgrabną, azaliż nie zbyt pokaźna tuszka królicza, świeży rozmaryn i tymianek, trochę oregano, dwie kostki rosołowe, szalotki, małe cebule,kartofle...jak na obrazku

Królika na brytfankę, trochę oleju i do gorącego piekarnika. W miarę dochodzenia mięska, dodaj gałązki świeżych ziół. Kiedy mięso jest już lekko podpieczone (złotawe).....

Obficie oblej białym wytrawnym (np. Aligoté, Bourgogne Blanc itp), dodaj bulionu, cebule, szalotki i pozostaw w gorącym piekarniku coby wszystko stosownie doszło.

Na pół godziny przed końcem pieczenia wrzuć grubo pokrojone, posypane oregano i posolone kartofelki

Kiedy ziemniaki staną się miękkie, a króliczek odpowiednio soczysty, podawaj....jak na obrazku.
Bon appétit !
WINO:
CZERWONE: klasyczne, wysokie bordeaux
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz