W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości.
Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna Kuchnia Burgundzka.wtorek, 15 marca 2011
SOS BURGUNDZKI / SAUCE BOURGUIGNONNE
PRZYGOTOWANIE:
(dla 4ch osób)
Podgrzej w garnku 1/2 l czerwonego burgunda.
Dodaj 20 gr szalotek i 20 gr posiekanej cebuli.
Dodaj 2 dl cielęcego demi-glace .
Podgrzewaj 10 min mieszając i dodając kawałki zimnego masła (wówczas sos stanie się gęsty i lśniący).
Gotowe.
Idealny dodatek do pieczonych mięs, ryb słodkowodnych, jajek, andouillettes (kiszka)....... itp.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz